• Yeni Ticaret Puanı Özelliği: Ticaret Puanı vermek istediğiniz kişinin profilini ziyaret ederek "Ticaret Puanı" sekmesine tıklayıp ticaretinizin olumlu/olumsuz yorumunu yaparak kullanıcıyı değerlendirebilirsiniz.
  • XTurk üye grupları genel yetkileri güncellenmiştir. Okumak için tıklayınız.

Etbis nedir ?

E-Ticaret 

E-commerce & Digital Director
Kurumsal Üye
TC Onaylı Üye
TÜCCAR
Katılım
21 Mar 2020
Mesajlar
374
Alınan Tepkiler
119
Xturk Puanı
43
Konum
Eticaret Paketleri
Web sitesi
www.eticaretteyim.com
Etbis Nedir? ETBİS’e Kayıt Olmak Zorunlu Mudur?
Etbis Nedir?


Açılımı Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi olan ETBİS, bir nevi koruyucu sistemdir. Bilindiği üzere internet üzerinden alışveriş yapılırken karşılaşılan en büyük sorun güvendir. Kişinin alışveriş yaptığı firmayı birebir tanımaması, yüz yüze iletişime geçme imkanının bulunmaması ya da çok düşük olması bu güvensizliğin temelini oluşturmaktadır. Buna ek, bilinirliği olmayan firmalara karşı güvensizlik sorunu daha fazladır.


ETBİS ise, müşteriyi ve müşteri haklarını gözetmeyi temel alan, firmanın sunamadığı güveni müşteriye sunan bir bilgi sistemidir. ETBİS ile koruma altına alınan yalnızca müşteri değildir. Çift taraflı korumanın ETBİS ile sağlandığı da bilinmelidir. İnternet üzerinden alışveriş yapan kullanıcıların haklarını gözetmek amacı ile kurulan ve yine internet üzerinden satış yapan firma veya kurumların kayıt altına almasını sağlayan da yine Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi adı verilen ETBİS’tir.

ETBİS’e Kayıt Olmak Zorunlu Mudur?

E ticaret yapmak isteyen bireylerin en çok takıldığı soru ETBİS kaydı yapmak zorunlu mudur?” sorusudur. 2017 yılı öncesinde ETBİS kaydının herhangi bir zorunluluğu olmadığını söylemek mümkündür. Ancak resmi gazetede yayınlanıp 11 Ağustos 2017 tarihinde yürürlüğe giren “Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi ve Bildirim Yükümlülükleri Hakkında Tebliğ” içeriğine bakıldığında, ETBİS’in artık zorunlu hale geldiğin söylemek mümkündür. Ancak bahsi geçen tebliğ metni 11 Ağustos’ta yayınlanmış olmasına rağmen, 1 Aralık itibari ile uygulanmaya başlanmıştır. Bunun bilinmesinde de fayda vardır. Yani günümüzde faaliyet gösteren tüm e ticaret firmaları için ETBİS kaydı yapmak zorunludur.


ETBİS’in Kurulma Amacı Nedir?

Yukarıda da bahsedilmiş olunduğu gibi, ETBİS’in temel amacı, Türkiye’de faaliyet gösteren tüm elektronik ticaret firmalarını kayıt altına almaktır. Bu kayıt altına alma işleminin amacı, salt denetim arzusu değildir. Temel amacın online alışveriş yapmak isteyen kullanıcı için gerekli koşulları sağlayıp bir “güven ortamı” oluşturmak olduğunu söylemek mümkündür. Ayrıca kayıt dışı faaliyet gösteren firmaların, sahtecik yapan kişi veya kurumların tespit edilmesi de yine bu sistem ile mümkün hale gelmektedir.



ETBİS Nasıl Çalışır?

ETBİS’in çalışma prensibini şu şekilde örneklemek mümkündür:
Ayşe Hanım, aylardır arayıp bulamadığı o meşhur kitabı bir instagram butiğinde bulmuştur. İnstagram butiğinde bulmuş olduğu kitabın birebir yazar imzalı olduğu ve 1. Basım olma özelliğinin bulunduğu iddia edilmiştir. Böyle bir şeyin mümkün olup olmayacağından emin olmak isteyen Ayşe Hanımın yapması gereken tek şey, bahsi geçen firmayı ETBİS üzerinden araştırmaktır. ETBİS kaydı bulunan, hakkında gerekli bilgilere değinilmiş olan bir firmanın sahtecilik yapması mümkün değildir.



ETBİS’e Nasıl Kayıt Olunur?

ETBİS’e kayıt olmak sanıldığı gibi zor bir işlem değildir. ETBİS kaydı yapmak isteyen kişilerin www.eticaret.gov.tr adresine girerek kayıt işlemini yapmaları yeterlidir. Kayıt işleminde izlenecek yol aşağıda verildiği gibidir.


  1. ETBİS firma kaydı yapmanın ilk adımı ETBİS’e giriş yapmaktan geçmektedir. ETBİS’e giriş yapıp e devlet sayfasına yönlendirilen kişilerin panik yapmasına gerek yoktur. Firma sahibinin kişisel bilgileri ile e devlete giriş yaptıktan sonra zaten ETBİS kayıt sayfasına tekrar yönlendirilecektir.
  2. ETBİS kayıt sayfasına yönlendirilen kişilerden bazı bilgiler talep edilmektedir. Bu bilgilerin genel olarak satılması hedeflenen mal ve hizmet odaklı olduğunu söylemek mümkündür. Birden fazla kategoriye sahip ürün satmayı planlayan kişilerin aynı şekilde birden fazla kategori seçmesi mümkündür.
  3. Bu aşamada kurulacak olan şirkette hangi ödeme türlerine izin verileceğine karar verilmektedir. E-ticaret firması, yapacak olduğu satışlarda hangi ödeme türünü veya türlerini tercih ediyorsa seçimini ona göre yapmalıdır. Ayrıca online ticaret türü için B2B, B2C, C2C gibi türler mevcuttur. Bu türler hakkında bilgisi bulunmayan kişilerin “E-ticaret türleri nelerdir?” adlı yazımıza göz atmaları mümkündür.
  4. Dördüncü aşamada, kişinin anlaşmış olduğu sanal POS hizmeti verecek firmalar mevcutsa, o firmaları sisteme eklemelidir. Bu tür kurumlar ile anlaşmış olan, ancak anlaştığı kurum yurt dışında olduğu için ne yapacağını bilemeyen kişilerin en alt kısımda bu durumun açıklamalarını yapmaları yeterli olacaktır.
  5. Kargo seçimi, firmanın anlaşmış olduğu kargo firmalarını belirleyeceği aşamayı ifade etmektedir. Daha önce bu durum için herhangi bir firma ile anlaşma yapmış olan firmaların kargo firması adını ve varsa eğer üye iş yeri numarasını yazmaları gerekmektedir.
  6. Bazı firmalar, müşterilerin kişisel verilerini yedeklemektedir. Bu durum çoğu zaman müşterinin onayı ile gerçekleştirilen bir durumdur. Bu tür çalışmaları olan ve mevcut veri tabanı bulunan firmaların, veri tabanının bulunduğu şehir veya ülkeyi belirtmeleri gereklidir. Herhangi bir veri tabanı bulunmayan firmaların firmanın kendisine ait herhangi bir veri tabanının bulunmadığını belirttiği seçeneği işaretlemeleri yeterlidir.
  7. E ihracat işlemleri” yazan aşama, dış ticaret yapacak olan firmaları ilgilendiren bir aşamadır. Herhangi bir yurt dışı faaliyeti bulunmayan firmaların bir sonraki aşamaya geçmelerinde herhangi bir sakınca yoktur.

Bu aşamaları sorunsuz bir şekilde geçen, bütün bilgileri doğru ve eksiksiz bir şekilde belirten eticaret firmaların “Kayıt İşlemine Devam Et” butonuna basıp kayıtlarını tamamlamaları yeterlidir.





Bu yazı hazırlanırken güncel ve doğru bilgi vermek adına in DubaSilver firmasının www.indubaisilver.com.tr web sitesine Footer (sitenın en alt kısmına) Etbis kayııtlıdır bandrolü eklenmiştir tıklayıp teyit edilebilinir. veya Etbis site sorgulama dan bakılabilir


Kaynak: https://www.eticaretteyim.com/etbis-nedir-ve-kayit-olmak-zorunlu-mudur/
 

MasMavi 

www.oruc.org
TC Onaylı Üye
Yeni Üye
TÜCCAR
SMS Onaylı Üye
Katılım
20 Mar 2020
Mesajlar
181
Alınan Tepkiler
71
Xturk Puanı
28
Yaş
35
Konum
Kocaeli
N11, GittiGidiyor üzerinden satış yapan firmalar bu sisteme entegre ediliyormu peki hocam yani onlarda bu yasal zorunluluğun içerisinde yer alıyorlarmı ?
 

E-Ticaret 

E-commerce & Digital Director
Kurumsal Üye
TC Onaylı Üye
TÜCCAR
Katılım
21 Mar 2020
Mesajlar
374
Alınan Tepkiler
119
Xturk Puanı
43
Konum
Eticaret Paketleri
Web sitesi
www.eticaretteyim.com
N11, GittiGidiyor üzerinden satış yapan firmalar bu sisteme entegre ediliyormu peki hocam yani onlarda bu yasal zorunluluğun içerisinde yer alıyorlarmı ?
n11, Gittigidiyor gibi pazaryerleri TRGO damgasını almış bulunmaktalar sizler orada satış yaparken almanıza gerek yok, Kendi websiteniz için bu geçerli . TRGO ve Etbis
1587411670149.png en son 15,000 tl idi galiba TRGO DAMGASI öyle hatırlıyorum
 

MasMavi 

www.oruc.org
TC Onaylı Üye
Yeni Üye
TÜCCAR
SMS Onaylı Üye
Katılım
20 Mar 2020
Mesajlar
181
Alınan Tepkiler
71
Xturk Puanı
28
Yaş
35
Konum
Kocaeli
Google ads alanı