• Yeni Ticaret Puanı Özelliği: Ticaret Puanı vermek istediğiniz kişinin profilini ziyaret ederek "Ticaret Puanı" sekmesine tıklayıp ticaretinizin olumlu/olumsuz yorumunu yaparak kullanıcıyı değerlendirebilirsiniz.
  • XTurk üye grupları genel yetkileri güncellenmiştir. Okumak için tıklayınız.

HABER Kira Sözleşmelerinde Bilinmesi Gerekenler

Katılım
24 May 2022
Mesajlar
11
Alınan Tepkiler
0
Xturk Puanı
1
Yaş
43
Konum
İzmir
Web sitesi
www.aybukeozdag.av.tr
Kira Sözleşmelerinde Bilinmesi Gerekenler


Kira Sözleşmesi Nedir?

Türk Borçlar Kanunu’nun 299. Maddesinde belirtildiği üzere, kira sözleşmesi kiraya verenin bir şeyin kullanımını kiracıya bırakması, kiracının da kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği her iki tarafa borç yükleyen sözleşmelerdir.

Konut ve Çatılı İşyeri Kiralarında Kira Sözleşmesi Yazılı Olmak Zorunda mı?

Türk Borçlar Kanununda konut ve çatılı işyeri kira sözleşmelerinin yazılı olmasını emreden bir hüküm bulunmamakla birlikte kira sözleşmelerinin yazılı yapılması, herhangi bir sorun yaşanması halinde kira sözleşmesi hükümlerine gidilmesini sağlar. Burada dikkat edilmesi gereken konu ise konut ve çatılı işyeri kira sözleşmelerinde kiracı aleyhine değiştirme yasağıdır.

Konut ve Çatılı İşyeri Kira Sözleşmesinde Kira Artışı Neye Göre Belirlenir?

Türk Borçlar Kanununa göre kira artışında Tüketici Fiyat Endeksi “TÜFE” oranı etkilidir.

Kiraya veren ve kiracı kira dönemi sonunda kira bedelinin artışı konusunda anlaşmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının TÜFE oranının on iki aylık ortalamalarına göre hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak belirlenir.

Ancak kiraya veren ile kiracı arasında bu konuda bir anlaşma yapılıp yapılmadığına bakılmaksızın, beş yıldan uzun süreli veya beş yıldan sonra yenilenen kira sözleşmelerinde ve bundan sonraki her beş yılın sonunda, yeni kira yılında uygulanacak kira bedeli, hâkim tarafından TÜFE oranının on iki aylık ortalamalara göre değişim oranı, kiralananın durumu ve emsal kira bedelleri göz önünde tutularak hakkaniyete uygun biçimde belirlenir.

Ev Sahibi Kirayı İstediği Kadar Arttırabilir mi?

Son zamanlarda sıklıkla duyduğumuz “Ev sahibim kirayı istediği kadar arttırabilir mi?” sorusunun cevabı: Hayır. Belirlenecek kira artışının tavan fiyatı açıklanan TÜFE oranı kadardır.

Mayıs 2022 tarihinde açıklanan on iki aylık ortalama TÜFE oranı %34,46 olarak belirlenmiştir. 2.000 TL olarak oturmakta olduğunuz konutun kirası en fazla %34,46 artış ile 2.680 TL olacaktır. Bu rakamın üzerinde yapılmak istenilen kira artışları hukuka aykırıdır ve hukuki yollara başvurabilirsiniz.

Ev Sahibi “Ya istediğim kirayı öde ya da çık” diyebilir mi?

Haklı bir sebep göstermeksizin sözleşme tarihinin bitiminden önce kiracının konut veya çatılı işyerinden çıkarılması söz konusu değildir. Bunu yapabilmesi için ev sahibinin haklı bir gerekçe sunması gerekmektedir. Ev sahiplerinin kiracının tahliyesini isteyebileceği haklı sebeple fesih hallerinin başında kira bedelinin ödenmemesi yer almaktadır. Günümüzde hâlâ kira bedelini elden ödenmesini talep eden kiraya verenler bulunmaktadır. Konut ve çatışı işyeri kira bedelleri mutlaka banka hesapları aracılığı ile ödenmelidir.

Kaynak: https://www.aybukeozdag.av.tr/news/view/22
 
Son düzenleme:
Google ads alanı