• Yeni Ticaret Puanı Özelliği: Ticaret Puanı vermek istediğiniz kişinin profilini ziyaret ederek "Ticaret Puanı" sekmesine tıklayıp ticaretinizin olumlu/olumsuz yorumunu yaparak kullanıcıyı değerlendirebilirsiniz.
  • XTurk üye grupları genel yetkileri güncellenmiştir. Okumak için tıklayınız.

HABER BELİRLİ SÜRELİ KİRA SÖZLEŞMESİNİN BİLDİRİM YOLUYLA SONA ERDİRİLMESİ

Katılım
24 May 2022
Mesajlar
11
Alınan Tepkiler
0
Xturk Puanı
1
Yaş
43
Konum
İzmir
Web sitesi
www.aybukeozdag.av.tr
Türk Borçlar Kanununun 327. maddesine göre konut ve çatılı işyeri kiraları dışındaki kira sözleşmelerinde sözleşmenin bitişi için herhangi bir süre belirtilmişse, mesela 1 yıl, sözleşme bu sürenin sonunda kendiliğinden sona erer ve bu sözleşmelere belirli süreli kira sözleşmesi denir. Fakat konut ve çatılı işyeri kiraları için bu madde hükmü geçerli değildir. Çünkü konut ve çatılı işyeri kira sözleşmelerinin kendine has fesih ve tahliye sebepleri vardır.

Onlardan biri de Türk Borçlar Kanununun 347. maddesidir. Maddede belirtildiği üzere kiracı, belirli süreli konut ve çatılı işyeri kira sözleşmesinde belirlenen bitiş süresinden en az 15 gün önce kiraya verene noter aracılığıyla çekilmiş yazılı bir ihtarda bulunmazsa kira sözleşmesi aynı şartlarla 1 yıl uzamış sayılır. Yani, konut ve çatılı işyeri kiralarının biteceğine dair bildirim, sözlü olarak yapılamaz. Yazılı bir bildirim yapılmış olması, burada geçerlilik şartıdır.

Görüldüğü üzere, konut ve çatılı işyeri kiralarında eğer sözleşmenin bitiş süresi belirli ise bu sürenin sonunda ancak kiracı; noterden çekeceği bir ihtarname ile kira sözleşmesini sona erdirebilir. Yargıtay da kararlarında bu bildirim yani noter ihtarnamesi süresinin kiracı lehine konulmuş olduğunu bu sebeple de bu sürenin kısaltılamayacağını belirtmiştir. Unutulmamalıdır ki, belirli süreli konut ve çatılı işyeri kiralarında kiraya verenin herhangi bir ihtarname veya yazılı bildirim ile kira sözleşmesini feshetme hakkı yoktur.

Türk Borçlar Kanununun 347. maddesine göre belirli süreli konut ve çatılı işyeri kira sözleşmeleri, belirli sürenin sonunda, mesela 1 yılın sonunda, kiracı tarafından feshedilmemiş olursa kira sözleşmesi uygulanmaya devam eder ve her sene uzar. Ancak 10 yıllık uzama süresinin sonunda kiraya veren, kira sözleşmesinin uzama süresinden en az 3 ay önce hiçbir gerekçe göstermeksizin kiracıya çekeceği bir noter ihtarnamesi ile kira sözleşmesini sonlandırabilir ve bunu 10 yıldan sonraki uzama yılının herhangi birinde yapabilir.

Buradaki hesaplama:
Kira süresi + bir yıllık uzama süresi + on yıllık uzama süresi şeklinde. Örneğin, 05.10.2012 tarihinde başlamış olan bir konut kirasını ele alalım. Kiraya veren 05.10.2024 tarihi itibari ile hiçbir gerekçe göstermeksizin kiracısını tahliye ettirebilir. Bunun için ise en geç 05.07.2024 tarihli bir noter ihtarnamesi ile sözleşmeyi feshetmiş olması yeterlidir. Noter ihtarnamesine rağmen 05.10.2024 tarihi itibariyle halen evi tahliye etmemiş olan kiracıya karşı gidilebilecek hukuki yollar ve danışma hizmetleri için kira hukuku alanında uzman hukuk büromuz ile iletişime geçebilirsiniz.

Kaynak: Özdağ Hukuk & Danışmanlık Bürosu
 
Google ads alanı